ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
Τα συντηρητικά είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και την ποικιλία
των διαφορετικών διαθέσιμων τροφίμων, επιδρούν καθυστερώντας την αλλοίωση
των τροφίμων και παρεμποδίζουν οποιεσδήποτε αλλαγή στη γεύση ή την
εμφάνισή τους. Η αξιολόγηση και η χρήση τους στα τρόφιμα ελέγχονται
στενά και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.
Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι πρόκειται
για επιβλαβείς, «μοντέρνες» χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Κάνοντας όμως μια αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε ότι η συντήρηση των τροφίμων έχει
χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια, όταν ο άνθρωπος
χρησιμοποίησε το αλάτι (πάστωμα) και τον καπνό (κάπνισμα) για να
εμποδίσει το κρέας και τα ψάρια να χαλάσουν. Παρά τις διάφορες
ανησυχίες, τα συντηρητικά αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος των
τροφίμων που καταναλώνουμε
Αριθμός Ε
|
Ουσία/Κατηγορία
|
Μερικά τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται
|
E 200-203
|
Σορβικό οξύ και ενώσεις του |
Τυρί, κρασιά, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσες φρούτων, υλικά για γαρνίρισμα
|
E 210-213
|
Βενζοϊκό οξύ και άλατά του |
Λαχανικά, τουρσί, μαρμελάδες και
ζελέδες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, κονσερβοποιημένα φρούτα,
ημισυντηρημένα προϊόντα ψαριού, σάλτσες
|
E 220-228
|
Διοξείδιο του θείου και θειικά άλατα
|
Αποξηραμένα φρούτα, κονσέρβες φρούτων, προϊόντα πατάτας, κρασί
|
E 235
|
Ναταμυκίνη
|
Επεξεργασία της επιφάνειας τυριών και λουκάνικων
|
E 249-252
|
Νιτρικές και νιτρώδεις ενώσεις |
Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, φουαγκρά, τυρί, παστή ρέγγα
|
...περισσότερα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου