ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή είναι μαζί με τον κληρονομικό παράγοντα και το περιβάλλον οι τρεις παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η υγεία μας.
Η εκμάθηση των βασικών αρχών της ισορροπημένης διατροφής και η εφαρμογή
τους στην καθημερινή ζωή συμβάλλουν στην πλήρη σωματική, πνευματική και
ψυχική ανάπτυξη του ατόμου και απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης
διάφορων χρόνιων ασθενειών.
Οι καλές διατροφικές συνήθειες στις μικρές ηλικίες θέτουν τις βάσεις
για καλή υγεία, ενώ αντίθετα οι κακές συνήθειες διατροφής δημιουργούν
προβλήματα στην υγεία.
Όλοι γνωρίζουμε π.χ. ότι το παραπάνω βάρος είναι αιτία για την εμφάνιση
πολλών νοσημάτων (διαβήτης, καρδιοπάθειες, υπέρταση, κ.ά.).
Γι' αυτό η συμβολή του σχολείου στην υιοθέτηση από τα παιδιά υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι σημαντική.
Γι' αυτό η συμβολή του σχολείου στην υιοθέτηση από τα παιδιά υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι σημαντική.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
- Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
- Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες όσπρια, καρποί).
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας.Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια.
- Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.
- Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
- Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
- Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα)
- Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
- "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
- Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας
- Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)
Ωφέλειες της μεσογειακής διατροφής
Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις.Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Το
μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα,
όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί
καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Η υψηλή πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι προστατευτική τόσο για τις καρδιακές παθήσεις όσο και για τις διάφορες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Οι ντομάτες, που είναι κύριο συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας, αποτελούν επίσης σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.
Τα ψάρια, ειδικότερα τα λιπαρά, όπως οι σαρδέλες, έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγή ω-3 πολυακόρεστων λιπών, τα οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην καρδιά, λόγω των ιδιοτήτων τους να διατηρούν τη ροή του αίματος ομαλή.
Μέσα από επιστημονικές μελέτες αποδείχτηκε επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τη γονιμότητα στις γυναίκες.
Επιπρόσθετα, έχει αποδειχτεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή, προστατεύει από την πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, την αρτηριοσκλήρυνση, την απώλεια μνήμης και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, ενώ μειώνει και την αρτηριακή πίεση
Επιπρόσθετα, έχει αποδειχτεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή, προστατεύει από την πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, την αρτηριοσκλήρυνση, την απώλεια μνήμης και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, ενώ μειώνει και την αρτηριακή πίεση
Πηγή :http://el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου