Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

 Τα συντηρητικά είναι  απαραίτητα για την ασφάλεια και την ποικιλία των διαφορετικών διαθέσιμων τροφίμων, επιδρούν  καθυστερώντας την αλλοίωση των τροφίμων και παρεμποδίζουν οποιεσδήποτε αλλαγή στη γεύση ή την εμφάνισή τους. Η αξιολόγηση και η χρήση τους στα τρόφιμα ελέγχονται στενά και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.
  Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι πρόκειται για επιβλαβείς, «μοντέρνες» χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Κάνοντας όμως μια  αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε ότι η συντήρηση των τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το αλάτι (πάστωμα) και τον καπνό (κάπνισμα) για να εμποδίσει το κρέας και τα ψάρια να χαλάσουν. Παρά τις διάφορες ανησυχίες, τα συντηρητικά αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος των τροφίμων που καταναλώνουμε
 
Παραδείγματα ευρέως χρησιμοποιούμενων συντηρητικών στην ΕΕ:   
Αριθμός Ε
Ουσία/Κατηγορία
Μερικά τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται
E 200-203
Σορβικό οξύ και ενώσεις του
Τυρί, κρασιά, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσες φρούτων, υλικά για γαρνίρισμα
E 210-213
Βενζοϊκό οξύ και άλατά του
Λαχανικά, τουρσί, μαρμελάδες και ζελέδες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, κονσερβοποιημένα φρούτα, ημισυντηρημένα προϊόντα ψαριού, σάλτσες
E 220-228
Διοξείδιο του θείου και θειικά άλατα
Αποξηραμένα φρούτα, κονσέρβες φρούτων, προϊόντα πατάτας, κρασί
E 235
Ναταμυκίνη
Επεξεργασία της επιφάνειας τυριών και λουκάνικων
E 249-252
Νιτρικές και νιτρώδεις ενώσεις
Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, φουαγκρά, τυρί, παστή ρέγγα

Πηγή:http://www.eufic.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου